Další referendum o budoucnosti nemocnice v Litoměřicích nebude. Zamítl to Nejvyšší správní soud

25. březen 2020 14:09

Nejvyšší správní soud odmítl druhé referendum o budoucnosti litoměřické nemocnice. Zrušil totiž původní verdikt ústeckého krajského soudu, který loni nařídil konání městského plebiscitu s letošními krajskými volbami. Toho se v původním návrhu dožadoval přípravný výbor pro referendum.

Město vyhlásilo plebiscit s upravenou otázkou a obyvatelé Litoměřic v něm rozhodovali na začátku loňského listopadu. Přípravný výbor pro referendum ale v původním návrhu požadoval konání referenda podle původní otázky a společně s volbami.

Podle odůvodnění rozsudku nejvyššího správního soudu je otázka dalšího referenda zbytečná. První plebiscit z listopadu loňského roku je podle verdiktu závazný a platný.

Rozhodnutí uvítal místostarosta Litoměřic Karel Krejza z ODS: „Samozřejmě to celou situaci výrazně zjednodušuje. Musím říct, že je to díky vstřícnému postupu přípravného výboru.“

Alena Rožcová z připraveného výboru pro referendum k tomu doplnila: „Připojili jsme se k městu Litoměřice s tím, že pozbývá smyslu to, aby se konalo další referendum, protože smysl referenda byl naplněn.“

Převod nemocnice pod Ústecký kraj by měl být hotový do poloviny roku

Město podle výsledku loňského referenda nesmí nemocnici prodat soukromé firmě. Jedná proto o převodu s Ústeckým krajem. Ten by měl dostat bezúplatně budovy nemocnice a zaplatit za akciovou společnost městské nemocnice, která vlastní vybavení a zaměstnává personál.

Kolik za tuto společnost kraj zaplatí, zatím nechtěl náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD komentovat.

Převod má být nicméně hotový do poloviny tohoto roku. Pandemie koronaviru prý převzetí nemocnice nezbrzdí.

„Práce, které v tuto chvíli probíhají, jsou administrativní. Ty mohou u znalců probíhat bez ohledu na ta omezení. Proto si myslím, že se to stihnout dá,“ doplnil místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související