O převodu litoměřické nemocnice pod Ústecký kraj by mohli zastupitelé rozhodnout už na jaře

17. leden 2020 09:50

Zřejmě už na jaře by mohli zastupitelé Ústeckého kraje a města Litoměřic projednat převod litoměřické nemocnice pod kraj. Takový je zatím plán pracovní skupiny, která celou transakci připravuje. Její členové se 16. ledna sešli vůbec poprvé.

Ústecký kraj má od Litoměřic dostat budovy nemocnice bezúplatně. Zaplatit má za akciovou společnost nemocnice Litoměřice, která zaměstnává personál a vlastní i zdravotnické vybavení. Nejpozději by měl být převod pod kraj hotový v polovině roku.

„Doufám, že se nám to podaří stihnout, máme takový pracovní termín a bavíme se i o možnosti mimořádného zastupitelstva na konci března,“ potvrdil sociálnědemokratický náměstek hejtmana Martin Klika.

Převod zdravotnického zařízení připravuje pracovní skupina, ve které jsou zástupci kraje, Litoměřic, krajské zdravotní i litoměřické nemocnice.

„Jedna skupina bude připravovat odborné podklady, to znamená, když to zjednoduším, je to vztah nemocnice – nemocnice. Druhá rovina je ta, která bude připravovat podklady pro vlastníky, to znamená pro Ústecký kraj a pro město Litoměřice,“ vysvětlil místostarosta Litoměřic a poslanec Karel Krejza z ODS.

Nejdřív prověrka nemocncie, pak její převod

Zástupci města i kraje čekají na hloubkovou prověrku ekonomické kondice nemocnice. Jak bude vlastní převod vypadat a kolik kraj za městskou akciovku zaplatí, to zatím nechtěl náměstek Martin Klika komentovat.

„Musíme počkat na hloubkovou prověrku auditorskou firmou, pak samozřejmě budeme pokračovat. Chceme, aby to proběhlo co nejdříve, ale samozřejmě ten čas firmě na prověření musí být také dán, z toho důvodu počkáme na jejich výsledky,“ vysvětlil Klika.

Litoměřice jednají s krajem o převodu nemocnice od loňského roku. Město se chce nemocnice zbavit, kvůli údajné ekonomické zátěži a zajištění provozu zdravotnického zařízení do budoucna.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související