Kapr s anglickou slaninou a rajskou omáčkou

Zbyl vám ještě kapr v mrazáku? Nechte ho vyplout!

Suroviny:
4 porce kapra
4 plátky anglické slaniny
citron
hladká mouka
300 g rajčat
1 menší cibule
2 lžíce oleje
sůl
tymián
špetičku cukru
pepř
případně chilli
brambory

Postup:

1. Porce kapra opláchneme, osušíme, zakapeme citronem, osolíme a dáme na hodinu do chladu.

2. Mezitím si připravíme omáčku – na pánvi rozehřejeme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, na ni dáme nakrájená rajčata (nebo použijeme konzervovaná), osolíme, přidáme tymián a pepř (nebo chilli) a udusíme. Pak rajčata propasírujeme a podle chuti vyladíme cukrem.

3. Dáme vařit brambory.

4. Porce kapra poprášíme hladkou moukou, obalíme anglickou slaninou, naskládáme do pekáčku a mírně podlijeme. V předehřáté horké troubě upečeme, podle chuti ještě osolíme a zakápneme citronem.

5. Na talíř dáme brambory a kapra přelijeme horkou rajskou omáčkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?