Kapr na žampiónech s ořechy

Kapra zná každý… Suroviny a postup: Očištěný kapr (asi 1 kg), olej, sůl, sladká paprika, pepř, hl. mouka, 1/2 dl smetany, 1 dl bílého vína, 70 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 120 g žampiónů, citrón. Kapra nakrájíme na podkovy, osolíme, opepříme, opaprikujeme, mírně pomoučíme a zvolna pečeme na oleji s ořechy. Pak přidáme nakrájené žampióny, 2 plátky citronu, bílé víno a dusíme pod pokličkou. Potom rybu vyndáme a šťávu zalijeme smetanou, do které jsme rozmíchali trošku mouky. Necháme zavařit a touto šťávou polijeme kapra a zdobíme citrónem. Podáváme s bramborami.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A MILENA POSPÍCHALOVÁ!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.