Kapitán Kid

19. únor 2013

Jaroslav Velinský. Písničkář a spisovatel, kterého většina lidí znala pod jeho přezdívkou Kapitán Kid. Jak to vypadalo u Velinských doma? Na to vzpomíná jeho syn Frederik Velinský, redaktor Českého rozhlasu.

Když byl Frederik malý, setkával se spolu se svým otcem s různými osobnostmi tehdejšího trampingu. „Pokud bych měl vzpomenout na bratry Rivolovi. Přirostl mi k srdci hlavně Miki, říkal jsem mu strýc Mikeš...“ vzpomíná Frederik Velinský.

V průběhu let se seznámil s mnoha otcovými přáteli z oblasti muziky, trempingu nebo scifi. Jaroslav Velinský byl totiž taky spisovatelem - psal u nás málo zastoupený žánr scifi a detektivní romány. Jak se k tomu dostal?

„Měl prý na něj vliv jeho dědeček, který byl tak trochu dobrodruh...“ vysvětluje Frederik Velinský a pokračuje: „Vyprávěl mu spoustu věcí o přírodních vědách, astronomii a vzbudil v něm zájem...“

Už v dětství začal psát scifi, zkoušel kreslit komiksy, psal také detektivky, ale nejvíc se věnoval psaní písniček a psal i divadelní hry. Ke psaní knih se vrátil až v šedesátých letech, kdy napsal román Zápisky z Garthu/Leonora.

Ten sice nejdřív schoval do šuplíku, pak ale o něm řekl svým přátelům, ti zase svým, až se o existenci tohoto románu dozvěděli lidé z mosteckého nakladatelství Dialog, kteří Jaroslavu Velinskému nabídli, že jeho román vydají. A tak se kniha v roce 1969 objevila jako první svazek edice Labyrint.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.