Kančí guláš

Ani se šípkovou, ani se zelím – vaříme guláš!

Ingredience
  • 600-700 g kančího masa
  • 4-5 cibulí
  • tzv. divoké koření: 1 bobkový list, 5 celých pepřů, 3 nová koření a 3 kuličky jalovce
  • 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 lžíce brusinkové marmelády nebo sklenka červeného vína
  • malý kousek tvrdého chleba na zahuštění, případně vývar

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli a na sádle ji orestujeme do hněda.
  2. Maso nakrájené na kostky dáme na orestovanou cibuli a prosmahneme, až pustí šťávu, pak poprášíme mletou paprikou a velmi krátce opečeme. Podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, drobně nakrájený nebo utřený česnek, osolíme, přilijeme víno nebo přidáme brusinky a dusíme do měkka.
  3. Hlídáme množství tekutiny, aby se maso nepřipálilo, v případě potřeby dolijeme trochu horké vody. Když je maso měkké a šťáva se nám zdá řídká, můžeme ji zahustit strouhaným tvrdým chlebem a necháme provařit.
  4. Podáváme třeba s tyrolským knedlíkem – což je obdoba knedlíku karlovarského.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.