Kamencové jezero v Chomutově vysychá. Radnice proto hledá způsob, jak vodu doplnit

14. srpen 2020 09:58

Chomutov investoval do rekreačního areálu Kamencového jezera v posledních letech desítky milionů korun. Teď ale z jezera mizí voda a radnice proto hledá způsob, jak ji doplnit.

„Voda z jezera ubývá rychleji než dříve – to tempo je asi 18 centimetrů za poslední rok,“ shrnujue náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Pokles vody může podle něj vést k ohrožení návštěvníků, kteří využívají například plovoucí mola. „Pokud by to pokračovalo stejným tempem dál, tak by se ta hladina snížila dost výrazně – ta postranní mola by se pak stala nebezpečná pro návštěvníky, takže to musíme řešit,“ vysvětluje.

Kamencové jezero v Chomutově

Chomutov investoval do areálu Kamencového jezera v posledních letech desítky milionů korun. Teď hledá způsob, jak vodu v jezeře doplnit.

„Moc možností není. To, co se asi nejvíc nasnadě, je maximální využití srážkové vody. Řešíme ale i hypotetickou možnost zásobování Kamencového jezera vodou z přivaděče,“ říká vedoucí odboru investic chomutovské radnice Hana Nováková.

Chomutov si nechal vypracovat odborné posudky, které měly dát odpověď na otázku, kam se voda z Kamencového jezera ztrácí.

„Ty posudky říkají, že největší příčinou ztrát vody je přirozený odpar. Nepotvrdila se zatím žádná hypotéza o tom, že by voda někam unikala. Ty srážky prostě jezero nedokážou doplnit,“ konstatuje Dinda.

Jezero by mohla zachránit voda z Ohře, má to ale háček

Podle něj tak existuje hypotetická možnost, že by se do Kamencového jezera přivedla voda například z Ohře. To by ale znamenalo, že by jezero ztratilo výjimečnost v podobě svého složení a charakter „mrtvé vody“.

„Město se bude samozřejmě snažit udělat vše pro to, aby ta chemie vody zůstala zachována – i když se tam přivede umělá voda, povedeme odbornou diskuzi o tom, jestli se ta umělá voda nedá nějakým způsobem přizpůsobit té vodě, která už v jezeře je,“ dodává Dinda.

Řešení by mělo město spolu s odborníky najít nejdéle do 3 až 5 let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související