Kalich nikdy nebyl dobyt. Šlo o jediný sídelní hrad Jana Žižky

13. květen 2021

Dnes vás pozveme na výlet ke Třebušínu – čeká vás výšlap na zříceninu Kalich, mohutného sídelního hradu Jana Žižky.

Vyrazit můžete třeba od kostela sv. Mikuláše kousek po zelené turistické značce. Z ní odbočíte na žlutě značenou lesní pěšinu, která se krásně klikatí. Po ní dorazíte až na vrchol Kalicha.

Zpátky to vezměte po druhé straně – po žluté kolem třebušínského hřbitova až ke kostelu.

Kalich měl zvláštní význam v české historii. Jan Žižka starší hrad v roce 1421 přestavěl na mohutný, opevněný bod husitů v kraji. Podle něj si říkal Jan Žižka z Kalicha.

Hrad byl opevněný opravdu dobře – nikdy nebyl dobyt. Přitom se o to ještě v roce 1421 Žižkovi nepřátelé, vedeni Zikmundem z Vartenberka, pokusili. Hrad útokům odolal, a tak si Zikmund nechal v okolí vybudovat své hrady – Pannu a Litýš.

Jan Žižka kvůli svým vojenským aktivitám později pobýval na Kalichu spíše sporadicky. I tak dokázal v roce 1423 dobýt hrad Pannu.

Po smrti tohoto slavného vojevůdce připadl hrad jeho bratrovi a sestře. Jako poslední žila na hradě právě Žižkova sestra Eliška. Hrad přežil i závěr husitských válek, chátrat začal až v 16. století.

Dodnes je hrad označován jako jediný osobní majetek a jediný sídelní hrad Jana Žižky. Archeologové v hradních prostorách nacházejí podkovy, kachle s motivy turnajů a s motivy erbu kalicha, olověné projektily, kušové šipky, hroty šípů. V hradním vinném sklípku se v 19. století dokonce našly staré sudy s vínem.

Kalich je mohutný, rozsáhlý, se spoustou hradních zdí a valů, vyhlídek s lavičkami, je tam i spousta informačních tabulí pro turisty – prostě krásné místo na rozjímání a výhledy.

Z výšky 536 m n. m. uvidíte Třebušín i sousední vrcholy, jako jsou Panna, Trojhora, Litýš nebo Sedlo, ale také vzdálený Říp, jako na dlani. Vidět je i kousek řeky Labe a okrajové části Prahy.

Spustit audio

Související