Zřícenina Milštejna vás okouzlí. Hrad byl postaven přímo mezi skalní věže

11. březen 2021

O atraktivní turistické cíle není v Lužických horách nouze – k výletu si můžete vybrat třeba Sloup, Svojkov, Klíč, Luž… Nebo třeba Milštejn.

Milštejn, německy Mühlstein – tedy mlýnský kámen, stojí ve výšce 562 m n. m. Je ukrytý v lesích a vede k němu červená značka z Rousínova nebo z opačné strany, tedy z Mařenic.

Pochází ze 13. století a míval mohutnou obrannou věž. Zpustnul v 16. stolení a jeho zkázu dovršila těžba křemenného pískovce vhodného na výrobu mlýnských kamenů, brusných kotoučů a dělostřeleckých koulí.

Několik nedokončených mlýnských kamenů je dodneška zapomenutých po okolí. Těžba pískovce v 19. století ještě zesílila a postupně pohltila většinu zdiva. Odtěžen byl dokonce i kus skály, na které hrad stával.

Rozvaliny Milštejna jsou přesto krásné a jedinečné, se zvláštní atmosférou, a to i díky skalám, na kterých hrad stával – byl totiž postaven přímo mezi skalní věže.

Nejefektnější je hradní skalní brána, tři metry vysoká a sedm metrů široká. Vznikla erozí skalního masívu, dávno před tím, než se začalo s budováním hradu.

U paty skal jsou menší jeskyně a asi 200 metrů od zříceniny najdete Stříbrnou studánku.

Spustit audio

Související