Jste nemocní? Zjistěte, co tělu chybí a hodně odpočívejte. Antibiotika většinou nepotřebujete!

4. listopad 2015

S podzimem přišly nejen plískanice a zima, ale také spousta nemocí, jako jsou angíny, záněty průdušek a nosohltanu. Lékárníci vydávají více antibiotik než kdy jindy. Jak se dají zvládnout tyto nemoci bez antibiotik?

Ve velké míře se bez antibiotik obejít můžeme. Je dobré si uvědomit, že základní příčinou, proč nás angína nebo podobná nemoc postihla, je oslabený imunitní systém.

Za to, že dobře nefunguje, mohou především zanesená střeva, přetížený lymfatický systém, nedostatek vitamínů a minerálů a také nedostatek odpočinku. Proto než sáhneme po jednoduchém řešení v podobě antibiotik, měli bychom se zaměřit na to, co tělu opravdu chybí.

Použití antibiotik totiž zas tak zdravé není. Sice s jejich pomocí pozabíjíme bakterie, ale imunitní systém zůstane nadále zahálet, naruší se střevní mikroflóra, zatíží se játra a zanedlouho tak můžeme nemoc očekávat znovu. Proto bychom se měli přinejmenším pokusit o přirozenější léčbu a pomoci imunitnímu systému.

Ten nejzásadnější prvek je v době propuknutí nemoci naprostý klid, odpočinek a spousta spánku. Nejen na den či dva - ale na týden či dva! Tělo si o něj koneckonců řekne bolestmi, únavou a slabostí. My bychom jeho volání měli dát přednost před voláním šéfa v práci.

Jak přežít horečky bez léků?

Zvýšená teplota je pro boj s infekcemi důležitá. Při ní je totiž aktivován imunitní systém a ten nejlépe funguje při teplotě 38 ̊C. Bílé krvinky jsou při této teplotě pohyblivější a mají větší schopnost se vypořádat s cizorodými látkami.

Kýchnutí, rýma, nachlazení, chřipka

Při teplotě nad 39 ̊C ztrácí většina virů a bakterií schopnost rozmnožovat se a hyne. Proto, i když je to nepříjemný stav, neberte zvýšenou teplotu jako něco negativního, ale přijměte ji jako pomocníka.

S teplotou kolem 38 ̊C je nejlepší doplnit tekutiny, ulehnout a dopřát tělu dostatek klidu na to, aby mohlo s nemocí bojovat. Až když teplota vystoupí nad 39 stupňů a neklesá, je dobré začít teplotu snižovat, aby nedošlo k přehřátí, dehydrataci a poškození organismu.

I v tomto případě ale zkuste nesáhnout hned po lécích. Vysoké horečky dokážou udržet pod kontrolou chladné obklady. Utěrkami namočenými do chladné vody obložte čelo, krk a obě podpaží. Zabalit můžete také zápěstí, kolena a kotníky.

Čtěte také

Obklady by neměly být úplně ledové, ale jen o pár stupňů chladnější než je teplota těla a vyměňovat bychom je měli zhruba po 10 minutách. Účinný je studený zábal na celé tělo, ale protože je to nepříjemná procedura, můžete ji nahradit ponořením předloktí a kotníků do studené vody, nebo krátkou koupelí či sprchou s vlažnou vodou.

Začněte s teplotou vody, která vám bude příjemná, ale ze které ucítíte, že vás ochlazuje. Teplotu postupně snižujte. Po koupeli zkuste chvíli schnout bez ručníku na volném vzduchu.

Nezapomínejte na tekutiny, které je při horečkách nutné doplňovat víc než kdy jindy. Zapomeňte ale na babičkovský horký čaj, ale i na ledově vychlazené nápoje. Tekutiny by měly mít pokojovou teplotu a bude jenom dobře, když budou obsahovat nějaký ten vitamín.

Jak si poradit se zimnicí při horečce?

Zimnice se často vyskytuje na začátku onemocnění při teplotách, které vyskočí náhle a tělo na něj neumí zareagovat správnou termoregulací a nepotí se. Je tedy třeba mu pomoci - především zvýšeným přísunem tekutin.

Pokud se tělesná teplota pohybuje kolem 38 ̊C, pak můžete sáhnout po teplém čaji se zázvorem nebo skořicí, které pomohou organismu vyvolat pocení. To je, jak známo, důležité pro vylučování škodlivin a díky němu se tělo přirozeně ochlazuje.

teploměr, chřipka, nemoc

Pokud je teplota vyšší než 39 ̊C a neklesá, tak na teplé nápoje zapomeňte, stejně jako na teplou duchnu, i kdybyste měli pocit, že vás zimnice zničí. V tomto případě sáhněte jen po teplých ponožkách, lehkém oblečení a lehké přikrývce a opět po zásobě tekutin.

A i když to teď bude znít šarlatánsky - zkuste své myšlenky soustředit nikoliv na to, že vám je nepříjemná zima, ale zkuste si představit, jak bílé krvinky bojují s viry a bakteriemi ve vašem těle. A fanděte bílým krvinkám.

S regulací teploty mohou pomoci bylinky


S regulací teploty pomohou některé byliny. Tradičně se využívají čaje z lipového nebo bezového květu, vyzkoušet můžete i odvary z malinového a jitrocelového listí. Při vysokých teplotách by se ale měly pít pouze vlažné!

Přidáním medu a citronu dodáte tělu vitamíny a také minerály, které se při pocení ztrácí. Sáhnout můžete i po kopřivovém čaji, který podporuje pocení a tím i přirozenou termoregulaci.

Pokud kvůli infekcím chcete užívat šalvěj, v horečnaté fázi na ni zapomeňte, protože ta pocení zamezuje a to při nemoci není žádoucí. Při teplotách se doporučuje jíst jenom lehká jídla, což se dá snadno dodržet, protože většinou nemocný nemívá na jídlo ani pomyšlení. Je to přirozená reakce organismu na zátěž.

Pokud chuť k jídlu máte, vystříhejte se mléčných výrobků, masa, vajec a sladkostí. Naopak vhodné je ovoce, rýže a ideální jsou lehké polévky a vývary. Které dodají tělu tolik potřebné tekutiny a látky, které podpoří imunitní systém a jeho boj s bakteriemi a viry.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio