Jitrocel vyléčí každou ránu, i kdyby byla stará dlouhé roky

8. červen 2020

Babí list, celník hojílek, myší ouško, ranocel, to jsou některé názvy pro jitrocel. Naši předci mu říkali „král cest“. Sirupem z jitrocele čistili krev od nečistot a chorobných látek. Užívali ho denně – před jídlem polévkovou lžíci, děti čajovou lžičku.

Jitrocel je dobré užívat při silném zahlenění, kašli, astmatu, dokonce i při tuberkulóze plic. Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak, jako žádná jiná rostlina.

Jitrocel od nepaměti používali lidé na léčení ran. Rozmačkali prostě čerstvé listy jitrocele a položili na ránu. Přesto, že listy nebyly umyté, rána se nezanítila.

Jitrocel kopinatý

Rozmačkané čerstvé listy pomáhají při řezných i tržných ranách, při bodnutí vosy, dokonce při kousnutí psem nebo hadem. Prostě pomůžou v nouzi, když po ruce zrovna není lékář.

List jitrocele si můžete dát například i do boty – pomůže vám od puchýřů po dlouhé chůzi. Každá sebehorší opuchlina zmizí, když ji ošetříte čerstvými, rozmačkanými listy jitrocele.

Přírodní léčitelé vřele doporučují jitrocel i při žilní trombóze. Prostě: na boží lékárnu se můžete spolehnout, když se lékaři už vzdali.

Pojďme si připravit tradiční a účinný jitrocelový sirup proti kašli. Jak na to? Rozvařte čerstvé listy v přeslazené vodě, přefiltrujte přes cedník a můžete ještě povařit, aby měl takovou tu hustou konzistenci sirupu.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Celostnímedicína.cz
Spustit audio

Související