Jirkov shání dobové fotografie unikátní cirkusové maringotky Karla Kludského. Chce ji zrestaurovat

11. srpen 2020 13:05

Téměř 100 let starou cirkusovou maringotku koupila od soukromého vlastníka radnice v Jirkově na Chomutovsku. Chce ji nechat zrestaurovat. Patřila totiž Karlu Kludskému, jirkovskému rodákovi a principálovi známého cirkusu.

Vůz dlouhý 10 metrů má 5 místností a podle historiků patří mezi světové unikáty. Jirkov teď shání dobové fotografie jejího interiéru i exteriéru.

„Jestli někdo viděl cirkus Kludský, nebo třeba i ten vnitřek maringotky, a má ty fotografie, tím by nám pomohl nejvíc,“ říká Eliška Brumská, kulturní referentka jirkovské radnice.

Lidé podle ní nabízejí městu různé věci a tvrdí, že pochází přímo z maringotky. Bez fotografií je to ale těžké ověřit.

Maringotku Jirkov koupil už loni na podzim za 600 tisíc korun. Na jaře se měly rozeběhnout restaurátorské práce. Vše ale zastavil koronavirus.

Maringotka Kludsky, exteriér

„Koronakrize zpozdila prakticky všechno, i práce na té maringotce. Znamená to, že jsme těsně před zadáním restaurátorského záměru, na jehož podkladě pak můžeme vypsat výběrové řízení na různé etapy renovace maringotky,“ vysvětluje starostka města Darina Kováčová z hnutí ANO.

Jirkov má letos i na příští rok na obnovu maringotky vyčleněno 1,5 milionu korun. Kolik budou ale práce stát, bude jasné až po vypracování plánu restaurátorských prací, který by město mělo mít na podzim.

Stále také ještě není jasné, kde bude zrestaurovaná maringotka stát. Původně zamýšlená zahrada Kludského vily, kde sídlí městská knihovna, není podle vedení města ideálním místem.

Jedním z míst, které připadá v úvahu je parkoviště vedle nového městského infocentra.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související