Jidáše
Pečou se na památku zrádného Jidáše a mají podobu stočeného provazu, na kterém se Jidáš oběsil.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
250 ml mléka
100 g másla nebo hery
70 g cukru
1 sáček sušeného droždí
1 vanilkový cukr
špetka soli
máslo a med
Postup:
1. Do prosáté mouky vmícháme sušené droždí a cukr, přidáme špetičku soli. Zalijeme vlahým mlékem se žloutky a s rozpuštěným – ale ne horkým máslem. Vymícháme hladké těsto a dáme na hodinu kynout v teplém místě.
2. Na pomoučeném vále pak z těsta odebíráme stejně velké kousky, vyválíme je na válečky a stočíme do spirály. Jednotlivé kousky naskládáme na pečicí papír na plech, necháme ještě 15 minut kynout, pak potřeme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
3. Podáváme pokapané medem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.