Jemné aroma, minimum teinu a vysoký podíl antioxidantů – to je pražený zelený čaj bancha
Zelený čaj bancha se nikdy neomrzí, poznat jeho chuť je základní dovedností každého čajomilce. Můžete ho pít každý den – obsahuje minimum teinu, a má tedy spíš uklidňující účinky.
Pražený čaj bancha čaj má sice minimum teinu, zato ale obsahuje spoustu minerálů a antioxidantů. Najdete v něm také bílkoviny a sacharidy. Je výborným pomocníkem při čištění těla. Odkyseluje organismus, podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak.
Bancha se pěstuje v dlouhých řadách, zastíněných speciálními sítěmi – ke keřům se tak dostane jen minimum slunečního svitu, a to způsobuje jeho zvláštní vůni i chuť.
Příprava čaje z banchi je jednoduchá. Jednu lžičku čaje zalijte čtvrt litrem vody horké kolem 70 až 80 stupňů Celsia. Louhujte jednu minutu, ne víc. Čaj sceďte teplý popíjejte. Můžete si dopřát i dva, tři šálky denně. Pokud budete čaj používat i podruhé, nechte ho louhovat o něco déle – klidně dvě či tři minutky.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka