Jeho Veličenstvo Jupiter zasvítí nejblíže Zemi: Procházka červnovou oblohou

1. červen 2019

Obloha počínajícího léta bude vhodná k pozorování Jupiteru i některých dalších planet a můžete zkusit dohlédnout i do hlubšího vesmíru.

Tento měsíc nám přinese léto, tedy zcela jistě to astronomické. Začne 21. června, pět minut před šestou odpoledne letního času, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka. Letním slunovratem se začnou dny pozvolna zkracovat a noci prodlužovat.

Zpočátku bude letní obloha málo tmavá, protože asi do poloviny července Slunce neklesá níž než 18 stupňů pod obzor. Pak už se ale podmínky k pozorování zlepší a lépe uvidíme i stříbřitý pás Mléčné dráhy, který se protíná s nám dobře známým letním trojúhelníkem. Ten tvoří trojice jasných hvězd nad hlavou směrem k jihovýchodu – modrobílá Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu. Severněji od něj najdeme dvě malá souhvězdí Šíp a Delfín.

Logo

Zkuste najít hvězdokupy!

Západně od Vegy píše obrácené písmeno „K“ rozsáhlý, ale nevýrazný Herkules. Načervenalá hvězda Antares svítí ve zvířetníkovém souhvězdí Štíra, východně od něj je Střelec a za ním na ekliptice Kozoroh. Na hvězdné mapě a pak i na obloze se můžete pokusit vyhledat objekty hlubokého vesmíru – jasné otevřené hvězdokupy M6, M7 a kousek od Antara i M4 ve Štíru. Už v malém dalekohledu dobře rozeznáme desítky hvězd.

Viditelnost planet se zlepšuje. Na rozdíl od předchozího období, kdy „chyběly“ čtyři, teď neuvidíme jen Venuši, která se přesouvá denní oblohou, aby zazářila až v listopadu na večerní obloze jako Večernice. Merkur spatříme v první polovině června večer nízko nad severozápadním obzorem. Tamtéž se nachází i Mars.

Logo

Jupiter: král Sluneční soustavy

Poměrně nízko a po celou noc svítí Jupiter v Hadonoši: 12. června bude tato obří planeta dokonce nejblíže Zemi – 641 milionů kilometrů. Saturn najdeme po většinu noci kromě večera na obloze v souhvězdí Střelce, kde setrvává po celý rok. Uran je vidět v druhé polovině června ráno nad východním obzorem, Neptun se nachází ráno nad jihovýchodním obzorem. Na tyto dvě vzdálené planety si ale musíte vzít dalekohled.

Na úkazy je červnová obloha skoupá, platí to, co jsme říkali už minule – řada konjunkcí se odehrává za bílého dne, na večer a noc nám zbydou pouze některá přiblížení nebeských těles. Například 15. - 17. června ve čtyři hodiny ráno seskupení Měsíce, hvězdy Antares a Jupiteru. 18. června večer nízko nad severozápadním obzorem těsné přiblížení Merkuru a Marsu, nebo v noci z 18. na 19. června Měsíc v těsné blízkosti Saturnu.

Měsíční fáze

V závěru červnové Procházky oblohou neporušíme tradici a zmíníme se o měsíčních fázích. Měsíc bude v novu 3. června, první čtvrť nastane 10. června, do úplňku doroste 17. června a v poslední čtvrti se ocitne 25. června. Přejeme vám vydařený vstup do léta a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio