Jak šetřit benzín?

1. červen 2012

Stále rostoucí ceny pohonných hmot se nelíbí asi nikomu z nás. Šetřit na benzínu nebo naftě můžeme například tím, že necháme auto doma a začneme jezdit MHD. To ale v mnoha případech nejde. Šetřit se dá ale i při samotné jízdě. Existuje spousta tipů...

Je jasné, že zbytečně běžící motor je plýtvání. Odborníci tvrdí, že na křižovatce se vyplatí vypnout ho - třeba jen na minutu. V městském provozu tak ušetříte až deset procent. Při jízdě z kopce můžete brzdit motorem nebo vyřadit rychlost.

Palubní počítač vám sice ukáže v prvním případě, na rozdíl od toho druhého, nulovou spotřebu, jeden automobilový magazín ale nedávno nechal udělat přesný test, při kterém se zjistilo, že v tom zas tak velký rozdíl není. Rozhodně používejte oba způsoby. Jezděte prostě tak, jako byste neměli brzdy. Když už zdálky vidíte červenou, dojíždějte k ní pomalu, třeba tam skočí zelená a vy se nebudete muset vůbec rozjíždět. To je totiž spotřeba úplně největší.

Například kolo připevněné v nosiči na střeše auta nám může zvýšit spotřebu až o dva a půl litru na sto kilometrů. Nikdo z nás ho asi na autě nevozí zbytečně - to ale neplatí o samotných nosičích. Aerodynamiku nám zhoršují i držáky na zádi auta. Na zimu je pak lepší pořídit si střešní box. Věděli jste, že má menší odpor než samotné lyže přidělané na zahrádce? Žroutů energie a tím pádem paliva je ale mnohem víc.

Začít šetřit můžete ještě před tím, než nastartujete. Když například koupíte kvalitní olej, snížíte spotřebu a zvýšíte životnost motoru. Z auta vyndejte vše nepotřebné. Sto kilogramů, které převážíte, vám zvednou spotřebu až o litr. Pokud pojedete s prázdným vozíkem, sundejte zadní čelo.

Možná tomu nebudete věřit ale i barva auta má vliv na spotřebu. V černém budete častěji pouštět klimatizaci a červená barva zase svádí k agresivnější jízdě. Hodně velký vliv na průměrnou spotřebu vozu mají pneumatiky. Rozdíl mezi zimními a letními může být až tři litry. Záleží také na tom jestli jsou kola správně nafouknutá.

Jeden světoznámý výrobce pneumatik zjistil ve svém průzkumu, že se díky podhuštěným pneumatikám ročně jen v Evropě zbytečně spotřebujeme 3,1 miliardy litrů paliva. Nezapomínejte také vypínat vyhřívání - například zadního okna, zrcátek nebo sedaček. I otevřená okénka zvyšují při rychlé jízdě spotřebu. Největším žroutem energie je ale v autě bezkonkurenčně klimatizace.

Jezdit úsporně není složité - hlavní je nezávodit, jezdit plynule a používat místo brzd mozek.

autor: Milan Král
Spustit audio