Jak se připravit na horskou túru?

27. červen 2012

Přemýšleli jste někdy nad tím že by jste dovolenou trávili jen s batohem na zádech a pěšky přešli nějaké české nebo i zahraniční pohoří? Tak ještě chvíli vydržte. Dozvíte se mimo jiné, jak se turistické trasy značí v zahraničí.

Spolehnout se jen sám na sebe a přejít třeba Šumavu nebo Krušné hory může být dobrodružství i krásná relaxace. Hlavně pro ty z vás, kteří většinu pracovní doby tráví za stolem v kanceláři. Aby se ale z takové cesty nestal horor, při kterém půjde o život, je potřeba se pořádně připravit.

Na co nesmíme zapomenout a jak se třeba zabalit? „V první řadě naplánujeme kam jedeme a na jak dlouho. Podle toho se pak odvíjí vybavení. Když se spí po chatách, beru si jen to nejnutnější... Pokud se plánuje spaní ve stanu, je těch věcí hodně... Vozím sebou pití – tři litry abych měl na den, rezervní jídlo, lékárničku, izotermickou fólii, součástí bývá i píšťalka pro případ bloudění či k přivolání pomoci...“ doporučuje zkušený horský turista Tomáš.

A kde se dají takové přechody uskutečnit? I když to možná bude znít divně, je naše země ideálním místem pro horské přechody. Začíná na to přicházet také čím dál tím více zahraničních turistů. Nikde se u nás nemusíte škrábat po skalách a turistické značení máme jedno z nejlepších na světě.

„Nejdelší jsou Krušné hory – nějakých sto padesát kilometrů z Nejtku po Telnici, Šumava se přechází, Beskydy... Většina hor jsou národní parky nebo přírodní rezervace, tak by se nemělo spát pod širákem - je potřeba zajistit přespání na chatách nebo zjistit nocoviště.“ vysvětluje Tomáš.

Začít můžete něčím kratším přes víkend - ideální jsou Krkonoše. Nezapomeňte si ale vše dobře naplánovat a v případě Krkonoš si také dopředu objednat spaní v nějaké horské boudě.

autor: Milan Král
Spustit audio