Jak nosit roušku a starat se o ni: jasně a stručně

20. březen 2020

Od 18. března musíme při pobytu venku nosit roušky, ústenky nebo si obličej zakrýt aspoň šátkem. Víte ale, jak se o roušky správně starat, aby se daly používat opakovaně?

Největší problém je, že chirurgické i látkové roušky po čase zavlhnou, proto je potřeba je buď bezpečně zlikvidovat – například vyhozením do igelitového sáčku, nebo sterilizovat.

Podomácku vyrobena látková rouška má ještě kratší životnost než rouška jednorázová, ale zase ji stačí po použití vyvařit při 90 °C a následně přežehlit. Chirurgickou musíme po použití zlikvidovat.

Důležité je už i samotné nasazování roušky. Před nasazením si vždy umyjte ruce v horké vodě s mýdlem alespoň po dobu 20 vteřin. Při nasazování roušky se nikdy nedotýkejte obličeje a roušku nasazujte jen za gumičky nebo za provázky.

Pokud potřebujete roušku poupravit, sahejte na ni opravdu co nejméně, pak by neměla žádný smysl. Rouška by měla zakrývat obličej od nosu pod bradu a nošení roušky by nemělo trvat déle než čtyři hodiny, nebo dokud není rouška vlhká.

Pokud se pohybujete ve volné přírodě, bez kontaktů s ostatními lidmi, není rouška potřeba. Pokud při procházce někoho potkáte, neměli byste se k němu zbytečně nepřibližovat, ani byste se s ním neměli dávat do řeči.

Obecně si stačí pamatovat, že s výjimkou domova a vlastního auta (pokud nejedete s více lidmi), tedy tam kde nepřicházíte do styku s veřejností, musíte roušku nosit všude.

Pokud máte například vlastní dílnu, kde nepřijdete s nikým do styku, a nehrozí, že přes výrobky přenesete nákazu, není rouška nutná.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.