Vláda nařídila povinné nošení roušek a šátků přes nos a ústa

18. březen 2020 14:38

Nosit roušky, respirátory, šátky nebo šály bude povinné na celém území Česka od půlnoci z 18. na 19. března. Rozhodla o tom vláda ve snaze zastavit šíření nového koronaviru.

Některá města v Ústeckém kraji ale zavedla toto opatření už dřív – například v Mostě začne toto nařízení platit už 18. března v 15:00. Jinde už lidé nesmí bez roušek do vozů městské hromadné dopravy nebo na úřady.

Povinnost nosit přes ústa a nos roušku nebo šátek platí už například v Chomutově. V Mostě a Litvínově nesmí lidé bez roušek nebo šátků do vozů městské hromadné dopravy a v Mostě take od 15:00 vstoupí v platnost zákaz pohybu bez ochranných pomůcek přes nos a ústa.

Některá města zcela uzavřela své radnice a magistráty – jde například o Ústí nad Labem nebo Most. Jinde – jao třeba v Chomutově nebo v Teplicích, omezili úřední hodiny a lidé smějí za úředníky jen v rouškách. Platí to třeba i o Chlumci na Ústecku.

Jak správně používat roušku

Roušek a respirátorů je nedostatek, potřebné množství nemají lékaři, zdravotní sestry ani pečovatelé v domovech pro seniory. Lidé si proto šijí roušky sami podle různých návodů.

Rady jak správně roušku nosit a hlavně, jak ji účinně vydesinfikovat se dají najít na internetu. Tady je například přehledný návod od Státního zdravotního ústavu.

Obecně je nutné vědět, že před manipulací s rouškou bychom měli mýt umyté ruce vodou a mýdlem, nebo desinfekčním prostředkem s alkoholem.

Na roušku bychom vůbec neměli sahat, tedy na její hlavní část. Je nutné ji také na obličeji dobře utěsnit. Pokud je rouška vlhká, je třeba ji sundat a vyměnit, použitou roušku na jedno použití pak vyhodit.

Doma vyrobenou roušku je dobré po použití vložit do hrnce s pokličkou a zalít vařící vodou. V hrnci se pak musí vyvařit, je možné do vody přidal pár kapek éterického oleje nebo citrónu. Důležité je nechat pak roušky ve vodě vychladnout a pověsit kvůli usušení. Následně je musíme důkladně přežehlit a uložit – nejlépe do krabičky s víkem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související