Jahodový koláč s pudinkem

Čas jahod se blíží, tak abyste byli připraveni…

Suroviny:

150 g hladké mouky

120 g másla

hrst nastrouhaných mandlí

60 g cukru moučky

2 žloutky

450 ml mléka

1 sáček jahodového pudinku

3 lžíce cukru

miska jahod

1 šlehačka

tuk do formy

Postup:

  1. Do mouky zamícháme jemně strouhané mandle, cukr a společně se žloutky a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme na hodinu do ledničky.
  2. Pak z těsta vyválíme placku, dáme ji do vymazané koláčové formy a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout.
  3. Z mléka odebereme trochu do hrnečku, a rozmícháme v tom pudinkový prášek a 3 lžíce cukru. Zbytek mléka přivedeme k varu, vlijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání uvaříme.
  4. Vychladlý koláč dáme na talíř, nalijeme na něj pudink, poklademe jahody (jsou-li větší, krájíme je na půlky) a necháme zcela vychladnout a ztuhnout.
  5. Před podáváním zdobíme šlehačkou, kterou případně ještě trochu osladíme.