Hovězí maso se zeleninou a perníkem
Pro víkendové vaření, kdy je víc času.
Ingredience
- 500-600 g hovězího masa - líčka nebo kližka
- 2 středně velké mrkve
- půl celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2-3 kuličky jalovce
- 3 nová koření
- 3-4 celé pepře
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce švestkových povidel a 1 velká lžíce strouhaného perníku
Postup:
- Na rozpáleném oleji zprudka opečeme maso nakrájené na kostky.
- Opečené maso osolíme, odhrneme stranou a na oleji dál restujeme nakrájenou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Přidáme povidla, koření a perník, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme do měkka. Může to trvat i 3-4 hodiny. Kontrolujeme tekutinu, aby se maso nepřichytilo.
- Podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.