Houbařští nadšenci vyrazili do Jetřichovic na sběr hub se zkušeným mykologem

15. říjen 2019 13:09

Houbařská sezona je v Čechách v plném proudu. Podle mykologů rostou houby sice po celý rok, teď na podzim ale nejvíc. Proto vzala správa Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce zájemce se zkušeným mykologem na houby do okolí Jetřichovic na Děčínsku.

Zájemců o mykologickou exkurzi dorazilo ke vstupu do Pavlínina údolí zhruba 20. Šlo už o 10. ročník této akce, kterou pořádá botanik CHKO Labské pískovce Petr Bauer společně se zkušeným mykologem Jiřím Rothem.

„Jsme jednou z největších mykologických základen ve světě a také světovou velmocí, co se týče úpravy hub,“ vysvětlil důvod pořádání této exkurze Bauer.

Během chvíle se na stolečcích před Jiřím Rothem objevilo přes 30 druhů hub a on se dal do práce.

„V této skupině, u holubinek a u ryzců, platí ochutnávací pravidlo jako indikátor jedlosti,“ ukazuje mykolog.

Přidal i tipy na houbové afrodiziakum, tentokrát v podobě hadovky smrduté. „Pastevci zjistili, že když ten dobytek sežral tyhle houby, tak byl bujarý. Zkusili to taky a ono se to povedlo,“ komentuje lakonicky.

Mezi zkoumanými kusy nechyběly ani zástupci halucinogenních hub – například helmovka růžová. „Když ji ochutnáte, chutná jako ředkvička. Ve větším množství vám způsobí halucinace, mám to vyzkoušené,“ dodává.

Kromě mykologického výkladu mohli zájemci přinést i vlastní houby k identifikaci. Na závěr exkurze všichni popadli své košíky a rozešli se je do lesa naplnit.

Spustit audio

Související