Po lesní stezce Labské pískovce podél česko-německé hranice se už mohou vydat turisté

28. duben 2018 13:30

Po lesní stezce Labské pískovce se dnes poprvé mohli vydat turisté. Cesta vede podél česko-německé hranice a je dlouhá sto kilometrů.

Trasa vede po lesních stezkách mimo ruch civilizace. Turisté přímo ve volné přírodě i přenocovat - v chatách a bivacích na německé straně nebo ve veřejném tábořišti v Ostrově.

"Jedná se o náročný vícedenní trek pro trénované a dobře vybavené turisty," upozorňují autoři projektu na  http://www.forststeig.sachsen.de/cz/index.html  webu , kde najdou zájemci veškeré podrobné informace včetně popisu jednotlivých úseků. Projekt připravovaly společně od roku 2012 podnik Lesy ČR s partnery Staatsbetrieb Sachsenforst (státní podnik Saské lesy) a Správou národního parku České Švýcarsko.

Trasa je rozdělena na šest částí, na konci každé je možnost přespat. Start je u nádraží Schöna po úbočí Labe jižně do idylického údolí Golobtbachtal, potom vzhůru na panoramatickou vyhlídku na hoře Großer Zschirnstein a dále lesy až k odbočce k Hraniční boudě. Odtud se jde přes nejvyšší stolovou horu Labských pískovců Děčínský Sněžník až do kempu v Ostrově. "Kousek za Ostrovem začíná nejdobrodružnější úsek treku přes osamělé vrcholy, divokými skalními průrvami a rozsáhlými lesy, kde nepotkáte člověka, až k chatě v lese Beutwald," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Za lesem Beutwald se lesní stezka ponoří do bizarního skalního světa údolí Bielatal, několikrát změní stranu údolí a vine se podél terénního zlomu na jižní straně. Dále pokračuje po starých hraničních a lesních stezkách až k chatě Rotsteinhütte.

Na trase od chaty Rotsteinhütte do Nikolsdorfu jsou tři zajímavosti, a to málo známý pohled na Sněžník z Katzensteinu, panoramatický výhled na hoře Lampertstein a skalní labyrint u Nikolsdorfu. Odtud pak stezka vede kolem Loupežné jeskyně v kopci Quirl vzhůru k vrcholkům Gohrisch a Papststein a konečně přes vrch Kleinhennersdorfer Stein na nádraží v Bad Schandau.

Trasa lesní stezky je v České republice na význačných místech označena směrníky, v Německu žlutým svislým pruhem.

Saské lesy dávají k dispozici na lesní stezce Labské pískovce od dubna do října celkem pět lesních chat a tři odpočívadla jako trekové chaty a bivaky, které budou v této době otevřené a bude je možné využít po uplatnění trekových lístků jako příspěvku na údržbu. Trekové lístky lze pořídit na začátku trasy.

zdroj: ČTK
Spustit audio