Horké kakao nejen chutná a hřeje. Dokáže také zlepšit náladu

25. leden 2019

Aztékové věřili, že v kakau je obsažen duch boha. Nápoj, který připravovali z kakaových bobů, ale nejde s tím dnešním porovnat. Dochucovali ho totiž místo cukru chilli kořením nebo vanilkou.

V kakau najdete hořčík, železo, chrom, zinek a také vitamín C a antioxidanty. Všechny úžasné vlastnosti kakaa zůstávají zachovány, protože neprochází tepelnou úpravou.

Nejlépe využijete výživných látek kakaa, když si ho dáte v té nejčistší podobě – tak, jak ho vytvořila příroda.

Odborníci na výživu rádi řadí kakao mezi tzv. „superpotraviny“, protože obsahuje na 300 blahodárných látek, a to z něj dělá jednu z nejkomplexnějších potravin naší planety.

Kakaové boby

Pojďme tedy probrat některé benefity pro naše zdraví, které kakao nabízí. Preventivně působí proti srdečním chorobám, uvolňuje a přináší pocity štěstí, vyrovnává kyselost v ústech a chrání tak zuby před zubním kazem, dokáže snížit krevní tlak. Působí močopudně a zmírňuje otoky při astmatu, takže usnadní dýchání.

Kakao používáte při vaření, pečení i při přípravě nápojů. My si dnes dáme výživný koktejl. Jak na to?

Připravte si jednu vrchovatou lžíci kvalitního kakaa, 1 banán, 3 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci slunečnicových semínek, kokosové mléko podle chuti a podle toho, jak chcete mít koktejl hustý. Všechny ingredience vhoďte do mixéru, rozmixujte na hladký jemný krém a nakonec můžete ozdobit strouhaným kokosem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.