Horké kakao nejen chutná a hřeje. Dokáže také zlepšit náladu
Aztékové věřili, že v kakau je obsažen duch boha. Nápoj, který připravovali z kakaových bobů, ale nejde s tím dnešním porovnat. Dochucovali ho totiž místo cukru chilli kořením nebo vanilkou.
V kakau najdete hořčík, železo, chrom, zinek a také vitamín C a antioxidanty. Všechny úžasné vlastnosti kakaa zůstávají zachovány, protože neprochází tepelnou úpravou.
Nejlépe využijete výživných látek kakaa, když si ho dáte v té nejčistší podobě – tak, jak ho vytvořila příroda.
Odborníci na výživu rádi řadí kakao mezi tzv. „superpotraviny“, protože obsahuje na 300 blahodárných látek, a to z něj dělá jednu z nejkomplexnějších potravin naší planety.
Pojďme tedy probrat některé benefity pro naše zdraví, které kakao nabízí. Preventivně působí proti srdečním chorobám, uvolňuje a přináší pocity štěstí, vyrovnává kyselost v ústech a chrání tak zuby před zubním kazem, dokáže snížit krevní tlak. Působí močopudně a zmírňuje otoky při astmatu, takže usnadní dýchání.
Kakao používáte při vaření, pečení i při přípravě nápojů. My si dnes dáme výživný koktejl. Jak na to?
Připravte si jednu vrchovatou lžíci kvalitního kakaa, 1 banán, 3 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci slunečnicových semínek, kokosové mléko podle chuti a podle toho, jak chcete mít koktejl hustý. Všechny ingredience vhoďte do mixéru, rozmixujte na hladký jemný krém a nakonec můžete ozdobit strouhaným kokosem.
Související
-
Kakao – pokrm bohů, afrodiziakum i lék
Aztékové považovali kakaové boby za pokrm bohů. V 17. století bylo kakao společně s čokoládou na anglickém královském dvoře podávané jako přírodní afrodiziakum.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.