Pracinky kakaové
Zkuste formičky teflonové nebo silikonové, pak není tolik zlobení s vyklápěním!
Suroviny:
270 g hrubé mouky
210 g másla
100 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů
160 g cukru moučky
30 g kakaa
2 žloutky
mletá skořice a případně i trochu utlučených a prosátých hřebíčků
pár kapek citronové šťávy
cukr moučka na posypání
Postup:
- Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme do mikrotenu a dáme odležet přes noc do ledničky nebo můžeme hned zpracovávat.
- Do formiček vtlačujeme malé kousky, naskládáme na plech a v předehřáté střední troubě upečeme. Hned po upečení vyklápíme.
- Pracinky pocukrujeme a uložíme do sucha a chladu, raději v jedné vrstvě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.