Pracinky kakaové

Zkuste formičky teflonové nebo silikonové, pak není tolik zlobení s vyklápěním!    

Suroviny:

270 g hrubé mouky

210 g másla

100 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů

160 g cukru moučky

30 g kakaa

2 žloutky

mletá skořice a případně i trochu utlučených a prosátých hřebíčků

pár kapek citronové šťávy

cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme do mikrotenu a dáme odležet přes noc do ledničky nebo můžeme hned zpracovávat.
  2. Do formiček vtlačujeme malé kousky, naskládáme na plech a v předehřáté střední troubě upečeme. Hned po upečení vyklápíme.
  3. Pracinky pocukrujeme a uložíme do sucha a chladu, raději v jedné vrstvě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.