Hasičští zdravotničtí záchranáři opět pomáhají vytíženému personálu teplické nemocnice

10. prosinec 2021 09:52

Pandemii koronaviru pomáhají nemocnici v Teplicích zvládnout hasiči a vojáci. Na jednotce intenzivní péče chirurgického pavilonu se střídá 15 dobrovolníků. Své běžné služební uniformy teď dočasně vyměnili za ty zdravotnické.

Profesionálního hasiče z teplického útvaru Jiřího Masopusta si pacienti občas pletou s lékařem.

„Když jsme u pacientů, kteří jsou při vědomí, kteří komunikují, tak se jim představíme a uvedeme to na pravou míru, aby si nás nepletli s lékaři. Fungujeme tam spíš jako zdravotní sestry – našim cílem je ulehčit tomu personálu. Ty sestry, které tu jsou běžně, jsou převeleny na covidové oddělení a my zastáváme jejich posty,“ popisuje.

Nemocnice Teplice

Jiří Masopust v teplické nemocnici pomáhal už na jaře – tehdy ve speciálním ochranném obleku s kolegy hasiči pečovali o pacienty s covidem. Tentokrát nastoupili na JIP a ARO v novém pavilonu chirurgie.

Pomáhají hasiči i vojáci

„Byli jsme sem povoláni jako zdravotnický personál – z celého kraje bylo povoláno 8 hasičů se zdravotnickým vzděláním,“ dodává Masopust.

Zdravotnické vzdělání je pro nemocnici velký přínos, posilou jsou ale podle staniční sestry Jany Kiliánové také vojáci.

„Pomáhají holkám s povrchy – desinfekce a takové ty věci. Hasiči ale normálně fungují jako sestry, jsou plně zapojeni do běhu toho kolektivu,“ přibližuje Kiliánová.

O výpomoc těchto hasičů nemocnice podle ředitele zdravotní péče Tomáše Hrubého požádala krajský krizový štáb z několika důvodů.

„Vedl nás k tomu jak nárůst počtu covidových pacientů, tak zároveň i nutnost zajištění intenzivní covidové péče. Svou roli hraje i nedostatek personálu i zvýšená nemocnost, karantény či ošetřování člena domácnosti,“ vysvětluje Hrubý.

Zejména v intenzivní péči, která je vysoce specializovaná, má výpadek každého jednotlivce dopad na celé oddělení.

Spustit audio

Související