První tři pacienti s covidem z Ústeckého kraje musí do nemocnic v jiných regionech

1. prosinec 2021 14:05

V nemocnicích v Ústeckém kraji zbývá už jen zhruba pětina volné kapacity pro nemocné s covidem. Na jednotkách intenzivní péče, kde je problém s místem nehorší, je teď 45 lidí. Zdravotníci proto 1. prosince musejí převést první tři pacienty do zdravotnických zařízení v jiných regionech.

„Dnes jsme se po dlouhé době poprvé dostali do situace, kdy potřebujeme pomoc jiných krajů. Plánujeme tři převozy, a to z Teplic do Slaného a z Ústí nad Labem – do Plzeňského kraje a do Ústřední vojenské nemocnice,“ informoval po jednání krajského krizového štábu vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Oproti minulé vlně pandemie ale klesl počet těžkých případů nákazy. Podle Petra Severy je to zřejmě díky očkování.

„Počet pacientů, kteří jsou na lůžkách intenzivní péče, v poměru k těm všem, kteří jsou hospitalizováni, je asi o 20 procent nižší. V nemocnicích Ústeckého kraje máme zhruba 400 pacientů a něco málo přes 40 jich je na intenzivních lůžkách. V té minulé době jich bylo až 70 na intenzivních lůžkách.

Volná kapacita nemocnic v regionu dosahuje zhruba jedné pětiny. „Krajský koordinátor avizoval, že se už teď v pátek budou vyčleňovat další volné kapacity,“ doplnil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Výskyt omikronu se zatím v Ústeckém kraji nepotvrdil

V Ústeckém kraji se pak zatím nepotvrdila potenciálně nebezpečná forma koronaviru omikron u žádného z testovaných lidí. Hygienici prověřují celkem 17 osob, které letěli z Dubaje a aktuálně čekají na výsledky testů zhruba poloviny těchto lidí.

„Dostali jsme seznam 17 lidí, kteří letěli z Dubaje do Prahy a byli z Ústeckého kraje. Zatím mám informaci, že Děčín a Chomutov jsou negativní, v Ústí se čeká na výsledky a Most nikoho neměl. Takže zatím nemáme informace z Loun a Litoměřic,“ upřesnila ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Vedle péče o nakažené se zdravotníci v Ústeckém kraji dál snaží očkovat. Počet podaných dávek se v poslední době zvyšuje.

„V těch zhruba třech posledních týdnech to bylo ze 17 tisíc dávek týdně na 20 tisíc, teď jsme na téměř 25 tisíci dávkách týdně ve všech očkovacích centrech a u praktických lékařů,“ doplnil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související