V nemocnicích v Ústeckém kraji přibývá pacientů s covidem. Zdravotníkům přijeli pomáhat první vojáci

24. listopad 2021 13:12

Do sedmi nemocnic v Ústeckém kraji nastoupilo 21 vojáků. Sestrám a lékařům pomáhají s péčí ve zdravotnických zařízeních, která se musí postarat o velké množství pacientů s covidem. Čtyři muži ze 4. brigády rychlého nasazení z Tábora přijeli 24. listopadu do ústecké Masarykovy nemocnice. Zůstat tam mají do 7. prosince.

„Mechanizovaný prapor, minometná baterie,“ představuje se jeden z vojáků, kteří přijeli pomáhat zdravotníkům v ústecké nemocnici.

Na otázku, co na své převelení říká, odpovídá: „Za mě to není nic nového, už jsem byl na několika nasazeních. V každé nemocnici jsem přitom měl jinou náplň práce. Je to vždy nová zkušenost.“

Kde budou vojáci vypomáhat v ústecké nemocnici, to prozradila hlavní sestra Masarykovy nemocnice Markéta Svobodová: „Půjdou na infekční JIP, to znamená k těm nejtěžším pacientům. Potřebujeme tam mužskou sílu – na přetáčení pacientů a další pomocné práce. Na těch standardních odděleních jsou většinou pacienti pohybliví, ale tihle jsou na řízené ventilaci, takže nejsou schopni samostatného pohybu.“

Celkově Ústecký kraj žádal o 56 vojáků na výpomoc v nemocnicích, aktuálně jich má ale přidělených jen 21.

„To se může měnit – pokud se uvolní další síly, je možné, že do nemocnic v Ústeckém kraji nastoupí v blízké budoucnosti další vojáci,“ dodává mluvčí ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Spustit audio

Související