Guacamole
Avokádo obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, umí snižovat krevní tlak, podporuje tvorbu červených krvinek, vylaďuje nervovou soustavu. A ještě báječně chutná!
Suroviny:
1 zralé avokádo
šťáva z poloviny limetky
1 menší rajče
půl cibule
sůl
případně špetka chilli
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Rajče omyjeme, rozkrojíme, vyndáme jadérka a dužinu nakrájíme nadrobno.
- Avokádo vybíráme lehce měkké, zralé. Plod opláchneme, osušíme, podélně prokrojíme nožem k pecce, jemně pootočíme půlky a avokádo se krásně rozdělí. Do pecky, která zůstane v jedné půlce, zasekneme nůž a vytočíme ji. Sloupneme kožnatou slupku.
- Vidličkou avokáda rozmělníme, přidáme nakrájenou cibuli a rajče, chuť doladíme limetkovou šťávou a solí, případně i troškou chilli. Podáváme s nachos (chipsy z tortil) nebo s nasucho opečeným toastem.
Související
-
Pomelová mela s avokádem
Suroviny: 1 zralé avokádo, 1/2 pomela, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 1/2 hadovky-okurky, 3 sušená rajčata. Zálivka: sůl, pepř, lžíce dijonské hořčice, olivový olej.
-
Těstoviny plněné avokádem
Suroviny: 8 velkých mušlí (těstoviny), svazek petrželky, 1 limetka, sůl, pepř, 1 avokádo, 1 šalotka.
-
Quacamole – avokádová pochoutka - Mexiko
Suroviny: 2 avokáda, 2-3 rajčata, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, citronová šťáva, sůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.