Grilovaný sýr s kaší

Pro ty, kteří se vyhýbají masu – potřebné bílkoviny musí doplnit jinak.

Ingredience
  • sýr vhodný ke grilování – hermelín, řecký sýr halloumi, oštiepok…
  • 750 g brambor – ideálně typ C – moučné
  • asi 200 ml mléka
  • 1 velká lžíce másla
  • sůl

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody.
  2. Po uvaření scedíme, přilijeme teplé mléko, přidáme máslo, rozšťoucháme a ještě došleháme elektrickými metličkami.
  3. Pokud použijeme sýr s plísní na povrchu, vyndáme ho z obalu, zabalíme do čistého kusu alobalu a grilujeme. U sýrů s pevnější konzistencí – halloumi, oštiepok zabalení není nutné, můžeme je grilovat přímo.
  4. Na talíři doplníme zeleninovou oblohou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.