Gratinované těstoviny se šunkou
Nic proti „šunkoflekům“, ale tohle je trochu jiná liga.
Suroviny:
180 g špaldových celozrnných těstovin – raději drobnější tvary
120 g šunky (nebo kousek pečeného kuřete, uzeného masa…)
50 g sýra Grana Padano
2 lžíce oleje
na bešamel: 50 g másla
40 g hladké mouky
300 ml mléka
300 ml vody
sůl
na špičku nože muškátový oříšek
Postup:
1. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů.
2. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a mlékem, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Za stálého míchání krátce povaříme, bešamel by měl být hladký a poměrně řídký.
3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šunku. Do koláčové formy nasypeme rovnoměrně syrové těstoviny, přidáme opečené maso a zalijeme bešamelem. Těstoviny by měly být zakryté. Posypeme strouhaným sýrem.
4. Vložíme do horké trouby a zhruba 20 minut pečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.