Experti diagnostikují poškozenou lávku přes Ohři v Radonicích, aby rozhodli o jejím dalším osudu

25. říjen 2019 09:59

V Radonicích na Lounsku začala odborná diagnostika lávky přes Ohři. Zkoumat ji přijeli experti ze stavební fakulty v Brně. Po dohodě s radnicí v Peruci mají za úkol zjistit, zda bude možné lávku opravit, anebo bude nutné ji zbourat a postavit most nový.

Stejný tým expertů nedávno prohlédl a nechal opravit i lávku stejné konstrukce v Kroměříži. Oprava je výrazně levnější než stavba nového mostu a tento scénář by uvítala i radnice v Peruci.

Sestra zřícené lávky z pražské Tróji

Lávka v Radonicích je už dva roky z bezpečnostních důvodů uzavřená, městys Peruc ji zavřel po pádu lávky v pražské Tróji.

„Od rána jsme prováděli základní vizuální průzkum konstrukce, podívali jsme se nejvíce zatížená místa z hlediska zatékání. Ptali jsme se i místních, co ví o její historii, jak probíhala stavba. Uděláme si tak přehled o tom, jak bylo o lávku pečováno – jestli tam například byla prováděna údržba solí – to je pro nás hodně důležité,“ popisuje Adam Svoboda z brněnské stavební fakulty.

„Zahájili jsme první etapu diagnostických prací – zaměříme se přitom na horní povrch mostovky, do které instalujeme odhadem 12 až 16 sond,“ doplňuje ho jeho kolega Martin Olšák.

„Tato lávka je, tuším, z roku 1984. Aby se předešlo jejímu náhlému zřícení, přistoupilo vedení městyse Peruc na to, aby se provedla diagnostika a analýza stavu té lávky. Zatím je předčasné soudit, ale některé údaje, které jsme zatím na místě získali, jsou znepokojivé,“ konstatoval vedoucí týmu expertů, proděkan stavební fakulty, Ladislav Klusáček.

Závěrečnou zprávu expertního týmu by mělo vedení obce Peruc dostat na začátku roku 2020.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související