Lávka přes Ohři v Radonicích je sestrou zřícené lávky v pražské Troji. Už 3 měsíce je proto zavřená

7. březen 2018 15:40

Stejnou lávku, jako spadla loni v prosinci v pražské Troji, mají i v obci Radonice nad Ohří. Obyvatelé malé vísky na Lounsku, která spadá pod sousední Peruc, tak po ní už tři měsíce nemůžou chodit. Alespoň oficiálně ne, ale praxe je jiná.

„V současné době se čeká na výsledky expertízy, která řekne, proč ta lávka v Troji spadla. Proto je ta naše lávka zavřená,“ vysvětluje místostarosta Peruc Jan Vnouček ze Změny pro Peruc.

Jak dodává, lávka je důležitou spojnici mezi Radonicemi a druhým břehem, kde se nachází chatová oblast a další obce. Možná právě proto ji i nadále občané, i přes zákaz, používají.

„Je to na jejich vlastní nebezpečí, to vědí – mají to tady napsané, ale v podstatě nemohou jinak, jinak by museli jet třeba deset, nebo patnáct kilometrů na další most a zas to objet,“ chápe je radonický místostarosta.

Vedení obce se v rámci mikroregionu Perucko už spojilo s okolními obcemi i s dalšími institucemi, aby se vyjádřily, jak moc je pro ně lávka důležitá. Jan Vnouček věří, že se jim společně podaří získat peníze – zatím alespoň na vypracování projektu buď na opravu, obnovu, nebo na novou lávku.

„Která varianta bude, to záleží na doporučení projektantů. Jen projekt máme vyčíslený zhruba na půl milionu,“ dodává Vnouček, který věří, že stát vypíše dotační výzvy na opravu mostů a lávek poté, co se ukázalo, v jak žalostném stavu mnoho mostů je.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související