Lávka v Radonicích je už přes rok zavřená. Lidé ji nutně potřebují, obec ale nemá na opravu peníze

18. únor 2019

Lidé v Radonicích na Lounsku už rok nemůžou používat most pro pěší přes Ohři. Má podobnou konstrukci, jako zřícená lávka v pražské Tróji. Po nehodě stavbu prohlédli odborníci a nechali ji z bezpečnostních důvodů uzavřít. Zaplatit, nebo jen nechat navrhnout opravu můstku, je ale pro malou obec skoro nemožné.

Lávka v Radonicích spojuje vesnici se zahrádkářskou kolonií a chalupářskou osadou na druhém břehu. Most přes řeku měří odhadem asi 60 metrů. Při pohledu na něj je hned patrné, že nejlepší léta už má za sebou. Konstrukce je prohnutá do oblouku, lidově by se řeklo, že most je prověšený.

„V Praze už by byla opravená. Tady na vesnici na to kašlou,“ říká o lávce obyvatel nedalekých Volenic Luděk Mrha, který ji často používal.

Lidé, kteří chtějí z jednoho břehu na druhý, musí už pres rok jet objížďkou 13 nebo 19 kilometrů. Nejbližší mosty jsou v Počedělicích a Křesíně.

Uzavřená lávka přes Ohři v Radonicích

„Člověk v okolí pozoruje, co se tady děje, je ve styku i s okolními vesnicemi, sleduje dění. Ta lávka opravdu chybí. Navíc tu jezdili lidi do práce, to se napojovalo i na most, takže hodně tu chybí,“ říká Marie Pražáková z Radonic.

Co bude s uzavřenou lávkou dál, to řeší městys Peruc u Loun, do jehož správy Radonice spadají. Zatím ale není jasné, kdo opravu zaplatí.

Odhady na opravu lávky se pohybují mezi 15 a 20 miliony korun

„Lávka má význam nejen pro místní obyvatele, ale i nadregionální – při dojíždění za prací a tak dále. Přidaly se k nám i další obce z okolí, jejichž lidé také lávku využívaly, a pod hlavičkou Mikroregionu Perucko se pokusíme získat dotaci na projektovou dokumentaci, která může stát i několik statisíců, možná i víc,“ shrnuje nezávislý místostarosta Peruce Jan Vnouček.

Pro malou obec je částka za projekt hodně vysoká. Vlastní oprava bude ale ještě mnohem dražší.

Na konci února přijede do Radonic stav mostu posoudit odborník ze specializované firmy. Ten pak navrhne, co by se s lávkou mohlo dělat dál a kolik to bude stát.

Stejný vývoj platí také například v malé obci Kaliště ve Středočeském kraji, kde je mimo provoz most přes Sázavu. I tam čekají na odborníka a malá obec sama nemá na opravu peníze.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související