Dýňová polévka

15. květen 2013

Znáte to - polévka je grunt. Dříve začínali lidé den právě polévkou. Třebas dýňovou, kterou uvaří redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Bucharová a Lucka Tomášková.

„Nejlepší je dýně hokaido, ale kdy jí nemáme, můžeme použít i muškátovou dýni, pokud jí seženeme...“ vysvětluje Lucie Tomášková.

Kromě dýně budete na polévku potřebovat cibuli, sůl, olej a česnek. Ten ale není v polévce povinný, takže ti, kteří mají s česnekem problém, ho můžou vynechat.

Dýni důkladně omyjte, vydrhněte kartáčem a vypeckujte. Nakrájejte jí na větší kusy – tak má dýně větší sladkost. Cibuli také můžete nakrájet jen hodně nahrubo a pak jí, společně s nadrceným česnekem, dejte na rozehřátý olej. Jakmile začne cibule sklovatět, přidáme dýni a zalijte vše vodou. Nedávejte vody moc, stačí do výšky zeleniny – polévku pak můžete naředit podle chuti po rozmixování. Nakonec jí osolíte a máte hotovo.

A jeden tip pro ty, kteří se, jak se říká, necítí zrovna ve své kůži – můžete do polévky přidat trochu zázvorové šťávy. Tak dobrou chuť!

Spustit audio