Dýně hokaido je nejen chutná. Dá se z ní připravit i omlazující elixír

31. srpen 2020

Dýně hokaido má nádhernou barvu a sytou, nasládlou chuť. V české kuchyni už zdomácněla, navíc je ale i zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek.

Tenhle druh dýně nemusíte loupat, protože slupka lehce změkne. Pomáhá při čištění organismu, při poruchách funkce žaludku, celkově regeneruje buňky a pomáhá i při revmatismu nebo dně.

Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažete mandlovým olejem.

Dužina dýně je bohatá na minerály, jako je hořčík draslík nebo železo, obsahuje bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny i omlazující kyselinu nukleovou.

Tahle zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Po vypití omlazujícího nápoje se budete cítit skvěle. Jak na to?

Potřebujete 2 dl šťávy z dýně, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve.  Přísady smíchejte a hotový koktejl popíjejte po douškách po dobu 6–8 týdnů.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.