Dýně hokaido je nejen chutná. Dá se z ní připravit i omlazující elixír
Dýně hokaido má nádhernou barvu a sytou, nasládlou chuť. V české kuchyni už zdomácněla, navíc je ale i zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek.
Tenhle druh dýně nemusíte loupat, protože slupka lehce změkne. Pomáhá při čištění organismu, při poruchách funkce žaludku, celkově regeneruje buňky a pomáhá i při revmatismu nebo dně.
Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažete mandlovým olejem.
Dužina dýně je bohatá na minerály, jako je hořčík draslík nebo železo, obsahuje bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny i omlazující kyselinu nukleovou.
Tahle zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Po vypití omlazujícího nápoje se budete cítit skvěle. Jak na to?
Potřebujete 2 dl šťávy z dýně, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve. Přísady smíchejte a hotový koktejl popíjejte po douškách po dobu 6–8 týdnů.
Související
-
Čas dýní a hub je tady. Jak je v kuchyni použít?
Dýně a houby – to jsou podzimní suroviny, které jsou právě na vrcholu. Obojí se dá dobře kombinovat s asijským kořením a dalšími surovinami. Jak?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.