Čas dýní a hub je tady. Jak je v kuchyni použít?

1. říjen 2019

Dýně a houby – to jsou podzimní suroviny, které jsou právě na vrcholu. Obojí se dá dobře kombinovat s asijským kořením a dalšími surovinami. Jak? O tom si Michael Kliment povídal s šéfkuchařem Zdeňkem Kubíčkem.

„Dýně a houby jsou v současnosti na každém rohu, to by se mělo promítat i do jídelníčku. Můžete přitom kombinovat netradiční suroviny, třeba asijskými ­ například si udělat dýňovou polévku, do které přidáte kokosové mléko a zázvor, který je dobrý na posílení imunity. Nebo krémovou polévku s řepou, chilli a koriandrem,“ radí šéfkuchař Zdeněk Kubíček.

Jeho oblíbeným podzimním jídlem jsou bramborovo-dýňové noky s hříbkovou omáčkou a vepřovou panenkou.

Bezlepkové bramborové noky s hříbkovou omáčkou

Bramborovo-dýňové noky

Budete potřebovat 1 kilogram brambor a půl kilogramu dýně. Brambory uvaříte, nastrouháte a přidáte k nim 300 gramů hrubé mouky. Potom přidáte nahrubo nastrouhanou dýni a vypracujete těsto. Z toho pak naporcujete noky, které se vaří v osolené vodě zhruba 5 až 8 minut, podle velikosti.

Hříbková omáčka

Na sádle zesklovatíte cibulku a přidáte houby. Když pustí vodu, přidáte tymián a smetanu, kterou svaříte na potřebnou konzistenci. Poté do omáčky přidáte noky, promícháte a máte hotovo. Na talíři pak už jen doplníte noky s omáčkou plátkem pečené vepřové panenky.

autor: Michael Kliment
Spustit audio

Související