Čas dýní a hub je tady. Jak je v kuchyni použít?
Dýně a houby – to jsou podzimní suroviny, které jsou právě na vrcholu. Obojí se dá dobře kombinovat s asijským kořením a dalšími surovinami. Jak? O tom si Michael Kliment povídal s šéfkuchařem Zdeňkem Kubíčkem.
„Dýně a houby jsou v současnosti na každém rohu, to by se mělo promítat i do jídelníčku. Můžete přitom kombinovat netradiční suroviny, třeba asijskými například si udělat dýňovou polévku, do které přidáte kokosové mléko a zázvor, který je dobrý na posílení imunity. Nebo krémovou polévku s řepou, chilli a koriandrem,“ radí šéfkuchař Zdeněk Kubíček.
Jeho oblíbeným podzimním jídlem jsou bramborovo-dýňové noky s hříbkovou omáčkou a vepřovou panenkou.
Bramborovo-dýňové noky
Budete potřebovat 1 kilogram brambor a půl kilogramu dýně. Brambory uvaříte, nastrouháte a přidáte k nim 300 gramů hrubé mouky. Potom přidáte nahrubo nastrouhanou dýni a vypracujete těsto. Z toho pak naporcujete noky, které se vaří v osolené vodě zhruba 5 až 8 minut, podle velikosti.
Hříbková omáčka
Na sádle zesklovatíte cibulku a přidáte houby. Když pustí vodu, přidáte tymián a smetanu, kterou svaříte na potřebnou konzistenci. Poté do omáčky přidáte noky, promícháte a máte hotovo. Na talíři pak už jen doplníte noky s omáčkou plátkem pečené vepřové panenky.
Související
-
Vepřové filety s cibulovou omáčkou
20dkg vepřového masa, necelé deci červeného vína, 1 stroužek česneku, půl lžičky rozmarýnu, půl lžičky šalvěje, 1 velká červená cibule, trocha másla, lžíce oleje, l...
-
Česneková omáčka s bramborami a někdy s masem
Nikoli polévka, ale omáčka! Suroviny a postup:Na sádle připravíme jíšku z hrubé mouky, přidáme do ní rozmačkaný česnek, mírně orestujeme, zalijeme vývarem nebo vodo...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka