Vepřové filety s cibulovou omáčkou

20dkg vepřového masa, necelé deci červeného vína, 1 stroužek česneku, půl lžičky rozmarýnu, půl lžičky šalvěje, 1 velká červená cibule, trocha másla, lžíce oleje, lžíce červeného vinného octa, 1 větší sladké jablko, 1 lžíce želé z červeného rybízu a cukr. Z vína, podrceného česneku a bylinek si uděláme marinádu do které naložíme na celý den filety z vepřového masa. Na pánvi rozehřejeme olej s trochou másla, do měkka osmažíme cibuli, přidáme ocet, nastrouhané jablko, trochu cukru a budeme to 15 minut vařit za stálého míchání. Naložené maso si na oleji opečeme z každé strany 3 až 4 minuty. Potom k masu přidáme marinádu, želé z červeného rybízu a několik minut necháme vařit. Servírujeme maso, zalité cibulovou omáčkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.