Dvorského trojkombinace

Suroviny: Těstoviny, olivový olej, česnek, polévkový bujón, bazalka, oloupaná rajská jablíčka, tavené a plísňové sýry, sladká šlehačka, muškátový ořech, směs sušených hub, velká cibule, olej, houbová polévka v prášku, bílý pepř, pepř a sůl.

Postup: Uvaříme tři různé druhy italských těstovin. Připravíme si také tři různé omáčky:

1. Rajčatová omáčka: Olivový olej, česnek, polévkový bujón, bazalka, oloupaná rajská jablíčka, pepř a sůl.

Postup: Osmažíme na oleji nakrájený česnek, přidáme oloupaná rajčata a bazalku, podlijeme bujónem a dusíme. Nakonec osolíme a okořeníme.

2. Sýrová omáčka: Kombinace tavených a plísňových sýrů, sladká šlehačka, muškátový ořech, bílý pepř.

Postup: Sýry rozpustíme v trošce horké vody, přidáme muškátový oříšek, bílý pepř a nakonec smetanu ke šlehání.

3. Houbová omáčka: Směs sušených hub, velká cibule, olej, houbová polévka v prášku, sladká šlehačka, sůl a pepř.

Postup: Cibulku zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájené houby, podlijeme houbovou polévkou a dusíme. Osolíme, okořeníme a zjemníme smetanou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.