Duchové vesmíru aneb Třináctero příběhů o neutrinech

6. listopad 2021

Teoretický fyzik Petr Kulhánek zavádí čtenáře do mikrosvěta částic, které pronikají vším, takže o nich vědci ještě před nějakými 100 lety neměli ani ponětí.

I když to tak nevypadá, hmota, z níž jsme utvořeni nejen my, ale celý náš svět, je z pohledu mikrosvěta děravá jako řešeto. Mezi jádry atomů a elektrony, které tvoří jejich obal, je tolik volného prostoru, že jím leckteré částice volně procházejí – doslova jako ti duchové.

Duchové vesmíru

Třeba taková neutrina...

... částice s nulovým elektrickým nábojem, které k nám přilétají z mnoha zdrojů, ale především od Slunce, křižují naší planetou i našimi vlastními těly jako bychom tu vůbec nebyli. Je to velká náhoda, když se neutrino srazí s nějakým atomovým jádrem. Efekty podobných srážek jsme už ale – na rozdíl od samotných neutrin – schopni registrovat. Existence neutrin byla předpovězena v roce 1930, první záchyt se podařil o čtvrt století později. Od té doby vědci neutrina studují a nechají se jimi bez ustání překvapovat. Právě o tom je kniha teoretického fyzika Petra Kulhánka „Duchové vesmíru“ s podtitulem „Třináctero příběhů o neutrinech“, kterou v letošním roce vydalo nakladatelství AGA (Aldebaran Group for Astrophysics).

Fyzik a astrofyzik prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.

Své vyprávění začíná Petr Kulhánek na konci 19. století u objevů „paprsků X“, přirozené radioaktivity a elektronu jakožto první elementární částice. Jisté teoretické problémy ve fungování odhalovaného mikrokosmu pomohlo vyřešit právě neutrino; zprvu jen hypotetická částice. Dnes už víme, že existuje více typů neutrin – jakési kabáty, které tyto částice za letu neustále převlékají – i to, že se pohybují neobyčejně rychle. Petr Kulhánek na stránkách své knihy objasňuje původ neutrin, popisuje, jak je vědci odchytávají, jakým vývojem prošly příslušné detektory a jak budou fungovat přístroje, které se teprve staví. Najdete tu kapitolu o symetrii v mikrosvětě částic, slabé interakci, nechybí trocha statistiky ani závěrečné vykročení za hranici standardního modelu elementárních částic, kde se to jen hemží kvarky a další havětí.

Neutrina nejsou pro každého

Detektor neutrin IceCube na jižním pólu

„Duchové vesmíru“ vrcholí přehledem Nobelových cen, které byly za objevy, související jakkoliv s neutriny, uděleny – je jich pěkná řádka. Kniha Petra Kulhánka je sice učena „každému, kdo se zajímá o přírodu a vesmír“, ale zároveň se předpokládá, že její čtenář už bude o některých skutečnostech alespoň trochu poučen, jinak se v knize ztratí. Na míře poučení pak záleží, jak brzy to bude. K lepšímu pochopení textu pomáhají velice názorné obrázky Ivana Havlíčka a také barevná fotografická příloha. Přinejhorším se budete muset smířit s tím, že svět elementárních částic není pro každého.

Žít se tím ale dá.

O knihu Petra Kulhánka „Duchové vesmíru“ z produkce nakladatelství AGA s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 21. listopadu.

Petr Kulhánek: Duchové vesmíru aneb Třináctero příběhů o neutrinech. Praha: AGA (Aldebaran Group for Astrophysics), 2021. ISBN 978-80-906638-5-5.

Spustit audio

Související