Dršťková polévka z hlívy

Hlíva je třetí nejpěstovanější houbou na světě, roční produkce dosahuje 2,5 milionu tun. Na dnešní recept vám bude stačit 300 gramů.

Suroviny:
300 g hlívy ústřičné
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
3-4 stroužky česneku
majoránka
pepř
mletá paprika
kmín
sůl
1-2 lžíce hladké mouky

Postup:

1. Hlívu opláchneme a nakrájíme na nudličky.

2. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle nebo oleji, poprášíme mletou paprikou (můžeme kombinovat sladkou s pálivou – podle chuti), přidáme nakrájenou hlívu a chvíli restujeme.

3. Zalijeme vodou nebo vývarem, opepříme, okmínujeme a přidáme i rozemnutou majoránku, osolíme a vaříme, až houby změknou.

4. Mouku rozmícháme v troše studené vody a nakonec polévku zahustíme, necháme mouku provařit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.