Domácí sádlo a škvarky

Není nad domácí!

Ingredience
  • 1 kg syrového sádla
  • asi lžíce mléka nebo bílého vína
  • případně sůl

Postup:

  1. Sádlo nakrájíme na stejně velké kostičky - je to důležité, aby se stejnoměrně vypékaly.
  2. Vložíme nejlépe do litinového nebo jiného silnostěnného kastrolu, přilijeme trošku vody (100 ml) a na středním plameni zahříváme za občasného zamíchání.
  3. Když se vypeče tuk, trochu zvýšíme teplotu, občas zamícháme a hlídáme.
  4. Když už se kostičky sádla pěkně oddělují, zastříkneme mlékem – škvarky by pak měly být pěkně zlatavé nebo zastříkneme bílým vínem a doškvaříme.
  5. Kdo chce, může trochu přisolit, ale je lepší nechat sádlo přírodní, pak ho můžete využít i jako základ domácí kosmetiky nebo mastí.
  6. Sádlo slijeme do dobře vymytých skleniček, chceme-li škvarky oddělené, slijeme sádlo přes kovový cedník. Můžeme také sádlo slít dřív a v troše zbylého sádla škvarky doškvařit pěkně do zlatova. Také je vložíme do čistě vymytých skleniček.
  7. Necháme zcela vystydnout, zavíčkujeme a uložíme v chladu a tmě.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.