Domácí likéry
I tady platí zásada Jamese Bonda „protřepat, nemíchat“ – tedy hlavně ve smyslu nemíchat různé druhy pití!
Suroviny a postupy:
Vaječný: 1,5 l tučného mléka, 3-4 vanilkové cukry, asi 3 lžíce cukru moučky, 2-3 žloutky, rum podle chuti
Mléko svaříme s vanilkovými cukry a dáme vystydnout. Pak dosladíme cukrem moučkou a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a závěru vmícháme rum.
Čokoládový: 3 tyčinky čokoládových kaštanů, 250 ml šlehačky, 1 slazené kondenzované mléko, rum podle chuti
V šlehačce na mírném ohni rozpustíme nalámané kaštany, povaříme – a stále mícháme. Pak dáme přikryté vychladnout. Do studené směsi vlijeme kondenzované mléko a rum a promícháme.
Kávový: 2 kondenzovaná slazená mléka, 200 ml šlehačky, šálek silné černé kávy, rum podle chuti – půl litru by mělo bohatě stačit. Kondenzovaná mléka vlijeme do hlubší nádoby a střídavě vmícháváme rum a šlehačku, nakonec přidáme trochu černé kávy (buď přecezený „turek“ nebo z instantní kávy).
Související
-
Bezinkový likér
Plody bezu černého jsou výborné potravinářské barvivo, ale dají se využít i jako surovina pro chutný likér.
-
Perníkový likér
Neumíte si představit vánoce bez perníkové vůně a přitom jste je nestihli upéct? Snadná pomoc – připravte si perníkový likér!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka