Domácí likéry

I tady platí zásada Jamese Bonda „protřepat, nemíchat“ – tedy hlavně ve smyslu nemíchat různé druhy pití!

Suroviny a postupy:            

Vaječný: 1,5 l tučného mléka, 3-4 vanilkové cukry, asi 3 lžíce cukru moučky, 2-3 žloutky, rum podle chuti

Mléko svaříme s vanilkovými cukry a dáme vystydnout. Pak dosladíme cukrem moučkou a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a závěru vmícháme rum.

Čokoládový: 3 tyčinky čokoládových kaštanů, 250 ml šlehačky, 1 slazené kondenzované mléko, rum podle chuti

  V šlehačce na mírném ohni rozpustíme nalámané kaštany, povaříme – a stále mícháme. Pak dáme přikryté vychladnout. Do studené směsi vlijeme kondenzované mléko a rum a promícháme.

Kávový: 2 kondenzovaná slazená mléka, 200 ml šlehačky, šálek silné černé kávy, rum podle chuti – půl litru by mělo bohatě stačit. Kondenzovaná mléka vlijeme do hlubší nádoby a střídavě vmícháváme rum a šlehačku, nakonec přidáme trochu černé kávy (buď přecezený „turek“ nebo z instantní kávy).

Související

  • Bábovka s vaječným likérem

    S tím likérem je nepodáváme, ale pečeme!

  • Bezinkový likér

    Plody bezu černého jsou výborné potravinářské barvivo, ale dají se využít i jako surovina pro chutný likér.

  • Perníkový likér

    Neumíte si představit vánoce bez perníkové vůně a přitom jste je nestihli upéct? Snadná pomoc – připravte si perníkový likér!