Do strmé ústecké ulice Na Schodech se vrátil legendární běh

6. září 2015

Sto jeden schod museli zdolat všichni, kteří se přihlásili na nedělní (6. 9.) běh ústeckou ulicí Na Schodech. V neděli (6. 9.) se tak tento legendární běh po zhruba dvaceti letech vrátil do Ústí. Sportovci startovali u terasy Národního domu a cíl byl u branky Českého rozhlasu Sever.

Organizátoři chtějí závodem navázat na kdysi slavnou tradici. Jeden z organizátorů letošního běhu, Karel Punčochář, má na někdejší legendární zdolávání strmé ulice osobní vzpomínku.

„Den předtím jsem se seznámil se svou ženou. Pozval jsem ji na tento závod, kde jsme běželi s kamarádem. Podlomila se mi při tom noha a letěl jsem dopředu. Takže mě pak ošetřovala, pak jsme došli k nám na návštěvu do bytu a od té doby jsme spolu.“ Přiznal, že schody nikdy – tedy ani tehdy – nepočítal.

Celkem jich je až po školu Elišky Krásnohorské nahoře na kopci 140, ale závod se běžel jen po 100+1 schodě. Konec trasy byl u branky Českého rozhlasu, „Je to takový symbolický konec,“ vysvětlil Punčochář. O schodech v této ulici je třeba říci, že rozhodně nejsou všechny stejné. Takže ani při běžné chůzi vám nemusí vždy vyjít krok, natož při běhu.

Jako první startovaly děti. Mezi nimi malý Vašík. „Běželo se dobře,“ prohlásil s úlevou, že už to má za sebou.

Na start je vydal i jeho otec Václav Beran. „Je dobře, že se závod do ulice Na Schodech vrací. Je to tady takové pohodové dopoledne a je to lepší než trávit volný čas někde v nákupních centrech,“ míní.

Letos závodilo zhruba šedesát lidí, nejrychlejší mezi běžci byl Tomáš Bystřický. Kromě běžců zdolávali kopec se schody také cyklisté, děti nebo pejskaři…

…a příští rok se sem chtějí vrátit a navázat na kdysi slavnou tradici velké ceny Ústí nad Labem v běhu do schodů.

autor: bach
Spustit audio