Felix Holzmann, televizní komik s pohnutým životním osudem

27. leden 2023

Legendární český komik 70. a 80. let Felix Holzmann se narodil 8. července roku 1921 Teplicích, vystudoval v Ústí nad Labem a žil v Litoměřicích.

Vytvořil postavu natvrdlého chlapíka se slaměným kloboukem a kulatými brýlemi, jehož mentální nedostatečnost je zdrojem mnoha komických situací.

Notoricky známé scénky, jako třeba Včera, dnes a zítra, Svačina, Křížovkáři, Náhodné setkání, Ukulele, Hřbitovní rozhovor a mnohé další, byly natolik univerzální, že se jim smála inteligence i proletariát.

Dlouhodobým Holzmannovým partnerem byl účetní a příležitostný konferenciér František Budín. Po boku Holzmanna, který založil humor na dialogu, se objevili i další osobnosti tehdejší populární scény, jako třeba Iva Janžurová, Karel Gott, Miroslav Šimek, Viktor Maurer, Lubomír Lipský nebo Milan Neděla.

Je zajímavé, že v době své největší slávy odmítl všechny filmové nabídky.

Holzmannův život ale nebyl legrační jako jeho výstupy. V roce 1970 spáchala jeho manželka sebevraždu a až po jeho smrti vyšlo najevo, že jako rodilý Němec sloužil za války na západní frontě u námořního dělostřelectva, poté strávil rok v sovětském zajetí. Toto tajemství si ale pečlivě hlídal. Navíc se ani nikdy neprokázalo, že by byl přesvědčeným nacistou.

Na sklonku své kariéry vystupoval Holzmann také v NDR a později i na zaoceánské lodi. V Německu, kde se nakonec oženil se zpěvačkou Barbarou Greifovou, také 13. září 2002 zemřel. Pochován je v Litoměřicích.

autor: Milan Knotek
Spustit audio