Do opravené budovy bývalé knihovny v Děčíně se stěhují úředníci

21. srpen 2020 13:13

Město Děčín dokončilo částečnou opravu bývalé knihovny na Mírovém náměstí. 21. srpna se do prostor stěhují úředníci sociálního odboru.

Proti přeměně vnitřku budovy na kanceláře v minulosti protestovala část obyvatel města. Obávali se, že stavební práce zničí dochované historické prvky v interiéru.

Radnice nechala uvnitř tří pater postavit příčky, kde vznikly kanceláře. Budova je teď bezbariérová a má nový výtah.

„Kanceláře vznikly pro 25 pracovníků, které tu máme. Jsou to kurátoři, náhradní rodinná péče a terénní pracovníci. Máme na starosti spoustu klientů – ať už jde o seniory, zdravotně postižené, rodiny s dětmi nebo veřejné opatrovnictví, to je také docela velký úsek agendy, a těžký,“ vypočítává vedoucí odboru sociálních věcí Eva Štolbová.

Sociální odbor byl po městě rozmístěn do několika budov. Pracovníci, kteří se do nových kanceláří stěhují, působili ve vile Tereza, v nevyhovujících a stísněných prostorách.

„Práce vyšly na 32,4 milionu korun s tím, že město na to nezískalo žádnou dotaci, takže vše hradí ze svého rozpočtu,“ doplňuje tiskový mluvčí města Luděk Stínil.

Budova bývalé knihovny byla dlouho prázdná. Ročně město její údržba a vytápění stálo zhruba 600 tisíc korun.

Do nových prostor sociálního odboru v bývalé knihovně pozvalo 20. srpna město veřejnost. Lidé se při prohlídce rekonstruovaných prostor zajímali především o velký sál v nejvyšším patře budovy. Na něm se ale stále ještě pracuje, stejně tak jako na obřadní síni ve stejné budově.

Ve velkém sále by chtělo město v budoucnosti pořádat například zasedání zastupitelstev.

Spustit audio

Související