Nepomohly ani protesty občanů. Bývalá knihovna v Děčíně se změní na kanceláře pro úředníky

10. prosinec 2018

Vedení města Děčína trvá na přestavbě budovy bývalé podmokelské knihovny na kanceláře pro úředníky. Nepomohly ani protesty některých občanů a výzvy zastavení tohoto záměru podepsané stovkami lidí.

Ti měli strach, že nešetrná přestavba poničí historicky cennou budovu. Město proto slíbilo udělat stavebně historický průzkum objektu, ten ale radní na svém posledním zasedání zastavili.

„Celý tento prostor, kterým se nám tady dochoval, by měl být zničený,“ ukazuje Alena Sellnerová z Národního památkového ústavu.

„Měli jsme za to, že zpracovatel bude schopen cenné věci identifikovat přímo na tom objektu,“ vysvětluje rozhodnutí radních náměstek primátora Jiří Anděl z hnutí ANO a pokračuje: „Bylo požádáno o přístup do historie, proto jsme říkali, aby udělal jen to, na co má podklady, ale bylo nám řečeno, že tak ten stavebně-historický průzkum nemohou udělat.“

Zhotovitel průzkumu požádal magistrát o přístup do archivu stavebního úřadu, aby mohl provést část průzkumu. „Zásadní archivní prameny se nacházejí v archivu stavebního úřadu, kam nám nebyl umožněn přístup,“ vysvětluje stavební historik Miroslav Nový.

Podle Anděla si teď město vezme tu část průzkumu, kterou zatím Nový vypracoval. To by prý podle něj mohlo k zachování historických prvků budovy stačit.

„To je fotodokumentace a pracovní poznámky. Fotodokumentaci dostali celou a moje poznámky jsou jim k ničemu. Ještě před tím, než přišel dopis s tím, že rada objednávku zrušila, jsme měli informaci o tom, že ta objednávka zrušena bude, že nás do stavebního archivu nepustí. Tak jsem na tom přestal pracovat,“ vysvětluje Nový.

Na vnější izolaci budovy bývalé děčínské knihovny už se pracuje

Město tedy trvá na vzniku kanceláří v objektu. V těchto dnech už se na vnější izolaci budovy pracuje.

„Ten krok městské rady je v podstatě nevratný, takže není o čem se bavit. Obyvatelé města se musí smířit s tím, že tato velice významná stavba bude významně poškozena,“ komentuje situaci historik a iniciátor debat Otto Chmelík.

Zástupci města dlouhodobě tvrdí, že přestavba vnitřních prostor na kanceláře bude šetrná a odstranitelná. Celkové stavební práce budou stát víc než 20 milionů korun.

autor: dap
Spustit audio

Související