Dezertní příbor je speciální příbor, kterým jíme jenom zákusek. Víte, jak ho držet?
Do které ruky patří lžíce a do které vidlička u dezertního příboru? Co poslouží jako nůž, když si potřebujeme zákusek překrojit? Radí Ladislav Špaček.
Dezertní příbor je speciální příbor, kterým jíme jenom dezert. Nehodí se k ničemu jinému. Skládá se ze lžíce a z vidličky. Obě by měly být dezertní, to znamená velikostně tříčtvrtinové oproti příboru, kterým jíme hlavní chod. Tak je zřejmé, že jde právě o dezertní příbor.
Lžíci uchopíme do pravé ruky, vidličku do levé ruky. Vidličkou přidržujeme palačinku, pravou rukou ji lžící krájíme, přihrnujeme krémy a vkládáme vše do úst.
A teď pozor. Když jíme třeba špagety, italské těstoviny, tagliatele, tak máme v levé ruce lžíci a v pravé ruce vidličku. Italové tu lžíci nepoužívají, ale u nás je obvyklá. Tu lžíci nesmíme vkládat do úst a držíme ji v levé ruce. U dezertního příboru je to naopak. Lžíci držíme v pravé ruce a do úst můžeme vložit jak vidličku, tak lžíci. Ne najednou samozřejmě.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.