Cyklus Teplické varhanní léto začíná

7. srpen 2014

7. srpna večer startuje další ročník Teplického varhanního léta. Seriál koncertů varhanní hudby v kostele svaté Alžběty v Šanově má pomoci dobré věci - výtěžek totiž umělci věnují na opravu kostela.

Za celou akcí stojí bývalý varhaník kostela Nikola Bojčev. Právě on s nelibostí pozoroval, jak v kostele chátrají vzácné varhany. Jde o vzácný nástroj z roku 1877. Podepsán je pod ním Josef Breinbauer z Ottensheimu a jde o nejstarší dochované varhany tohoto mistra.

Díky dohodě s římskokatolickým děkanstvím v Teplicích teď pomáhají varhany zachránit samy sebe. V minulých letech v kostele svaté Alžběty vystoupily špičky evropské varhanní scény jako Zsuzsa Elekes a Xaver Varnus z Maďarska, Ernst Wally z Rakouska nebo náš varhaník Jaroslav Tůma.

Nápad uspořádat cyklus varhanních koncertů vznikl spontánně. "Jako někdejší varhaník tohoto kostela jsem jen nerad viděl, jak nástroj chátrá. Proto jsme se společně se zástupci Římskokatolického děkanství Teplice dohodli na založení kulturní tradice, která by zároveň skýtala možnost rychleji získat potřebné prostředky. Doufám, že milovníci hudby i krásných hudebních nástrojů budou odcházet spokojeni a rádi se vrátí poslechnout si majestátný zvuk Breinbauerových varhan," lákal na jedinečný hudební zážitek Nikola Bojčev.

A jaký bude program letošního varhanního léta? V 19. hodin rozezní teplické varhany polský varhaník, loňský vítěz soutěže Pražského jara Karol Mossakowski. Zazní především varhanní klasika - jména jako Bach, Vivaldi nebo Mozart asi něco řeknou úplně každému. Nejen znalci ale asi ocení také improvizace, které koncert zakončí.

Antonio Vivaldi

Vstupenky jsou k dispozici na místě před zahájením koncertu. Další koncerty budou probíhat vždy s týdenními odstupy až do 4. září. Letos se na nich postupně představí čtyři čeští varhaníci. Mezi nimi i koordinátor projektu a teplický rodák Nikola Bojčev. Na toho přijde řada 21. srpna.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio