Co je to glykemický index potravin a proč se vyplatí ho sledovat?
Když se mluví o kvalitách a takzvaných nutričních hodnotách potravin, často se zmiňuje glykemický index. Co to vlastně je? A proč je důležité ho sledovat?
Glykemický index vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy v potravinách v těle přemění na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím vyšší má glykemický index.
Naše tělo funguje nejlépe, pokud hladina cukru v krvi zůstává vyrovnaná a bez výkyvů. Pokud pozřete potravinu s vysokým glykemickým indexem, hladina cukru rychle stoupne, mozek vyšle impuls slinivce břišní a ta začne vylučovat inzulín. Ten má za úkol hladinu cukru regulovat, což dělá tak, že nadbytečný cukr přeměňuje na tělesný tuk, který se ukládá.
Navíc dochází i k tomu, že se inzulínu vyloučí najednou velké množství a hladina cukru klesne příliš nízko - to vyvolá pocit hladu. Nastane tak efekt, který nejspíš dobře znáte - pokud sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, můžete pocítit rychlý příliv energie a dobré nálady - to je tím, jak stoupá hladina cukru v krvi.
Pak nastoupí inzulín, který zařídí to, že znenadání pocítíte nástup únavy, někdy i bolest a třes svalů a hlad. A pokud opět sáhnete po potravině s vysokým glykemickým indexem, tak se situace opakuje. To může tělu způsobit velké potíže. Obezitou počínaje, cukrovkou a kardiovaskulárními potížemi konče.
Cukr – dobrý sluha, zlý pán
Glykemický index, hyperglykémie a hypoglykémie - to jsou pojmy, které dobře znají diabetici. Bohužel ne všichni dost dobře. Bohužel je neznáme dobře ani my ostatní, a můžeme se kvůli tomu diabetiky dříve či později stát. Má s tím co do činění schopnost potravin rychle zvyšovat hladinu cukru v krvi a schopnost těla tu hladinu regulovat pomocí inzulínu.
Jak jsme si popsali, tělo na nárůst hladiny cukru reaguje vyloučením inzulínu. Ten, laicky řečeno, pomůže cukr dopravit buňkám, které cukr potřebují a zbytek přemění do formy tuku, který se ukládá.
Problém ovšem je, že tělo nikdy dopředu neví, kolik cukru ještě hodláme pozřít, a tak se snadno stane, že se inzulínu vyloučí najednou příliš mnoho a ten hladinu cukru sníží nebezpečně nízko - to je stav, který nazýváme hypoglykémie.
Hypoglykémie se projevuje prudkou únavou, třesem svalů, malátností až mdlobou. Relativně zdravé tělo má proti ní zbraň - hormon glukagon, který se snaží hladinu cukru zase zvýšit. A teď si představte, že se takový kolotoč spojený s regulací cukru odehrává několikrát denně, mnoho dní, měsíců a let za sebou. Tělo je permanentně unavené a náchylné k nemocem, ztrácí energii. Slinivka, která produkuje inzulín, ji ztratí jako první a ve vaší zdravotní kartě se snadno objeví diagnóza – diabetes typu 2.
U diabetiků je problém ještě větší, protože jejich tělo neumí produkovat inzulín v přiměřené míře a regulovat hladinu cukru v krvi. Proto se vyplatí sledovat glykemický index potravin - ať už diabetici jste nebo ne.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.